fbpx

5. Gear – Tevens nu veel leuke aanbiedingen op www.vastore.nl onder tabblad SALE

Als beginnende airsofter heb je natuurlijk ook gear nodig. Denk hier bij aan het camouflage pak, je bril en eventueel een tactisch vest. Eigenlijk alles buiten je AA.

Bril

Zoals er eerder vermeld is, het enige wat écht verplicht is is je veiligheids bril. Het advies is dan ook, bezuinig absoluut niet op een goede bril.

Een goede bril zorgt voor een veilig gevoel, wat de sport uiteindelijk alleen maar leuker maakt. Een paar goede brillenmerken zijn: Willeyx, Swiss Eye en ESS. Er zijn uiteraard nog veel meer goede merken en brillen die ook goed genoeg zijn en bij lange na niet zo duur zijn. En alweer, bezuinig alsjeblieft niet op een goede bril.

Er bestaan ook de zogeheten mesh brillen, deze hebben ipv “glas” een stalen gaas. Echter hebben ze een nadeel, je ziet wat minder dan door conventionele glazen. En als de zon er onder een bepaalde hoek inschijnt zie je niks meer. Nu is het met normale glazen uiteraard ook zo dat de zon je kan verblinden, maar dit is minder dan bij de mesh.

En als een bb kapot springt op je mesh bril, bestaat er een kans dat deze doorgaan en in je oog terecht komen.
Volgens de officiële regelgeving van de NABV moet er onder een mesh mask ten aller tijden een goede veiligheidsbril gedragen worden. Dit omdat een bb met hoge snelheid uit elkaar kan spatten op je mesh mask en door vliegen in je oog.

De brillen moeten voldoen aan de EN166 norm.

Camouflage pak

Als je net begint, maakt het eigenlijk niet uit welke camo je kiest. De meest slimme zet is om te beginnen met het Nederlandse camouflage patroon, ook wel Dutch DPM genoemd.
Dit kun je bij de lokale dumphandel al krijgen voor een paar tientjes, het is kwalitatief zeer goed (krijgsmacht spul) en effectief. Met dit pak kan je dan de sport aftasten zonder meteen grof geld neer te leggen voor een outfit welke je na 3 keer spelen in de kast hangt omdat de sport het toch net niet bleek te zijn wat je dacht.

Heb je eenmaal je weg gevonden in de airsoft wereld, persoonlijk zou ik dan pas gaan kijken naar het andere werk zoals; Multicam, Digital Woodland, A-tacs e.d.

Schoenen

Dit is eigenlijk net zoals de bril, hierop bezuinigen raad ik af. Puur om het feit dat airsoft velden nou eenmaal niet een mooi strak stuk gras is. Her en der zullen er dingen liggen waar je over kan struikelen, of gaten waar je je voet mooi kunt verstuiken.
Daarom zijn goede stevige schoenen echt aan te raden.

Tactische Gear

De zogenoemde tactische gear is eigenlijk bedoelt om (bij airsoft) je speel ervaring makkelijker en leuker te maken. Je kunt hier bijvoorbeeld magazijnen in doen, de kaart van de locatie, je portofoon etc.
Het meest voorkomende is toch wel het tactisch vest. Maar je hebt ook tactische gear voor aan je been, arm e.d.

Hydratie

Hydratie is zeer belangrijk, bij iedere sport. Zo ook bij airsoft, jezelf er op betrappen al 2 uur niets gedronken te hebben is me een aantal keer overkomen.
Dit is niet alleen slecht voor de dorst, maar ook levensgevaarlijk. Vooral als het warm is moet je echt genoeg drinken.

Er worden verschillende dingen gebruikt met airsoft m.b.t. hydratie.
De meest voorkomende zijn toch echt: De veldfles, een flesje water, of de camelbag.
Deze laatst genoemde kan je bijvoorbeeld op je rug hangen en zo genoeg water bij kunnen hebben voor bijna de hele dag. Het voordeel is dat je deze bijvoorbeeld aan je tactisch vest kan monteren.
Uiteraard kan het ook met de veldfles, of gewoon een flesje drinken maar deze zal je bij moeten vullen.

Hoofd

Natuurlijk is bescherming voor je hoofd ook fijn om te hebben maar niet verplicht, op de bril na dan. Menig airsofter zul je alleen met een veldpet zien lopen.
Maar er zijn ook helmen, maskers, mesh maskers e.d.
Wat je uiteindelijk neemt en kiest is natuurlijk aan jou, echter is voor CQB gezichts bescherming ten zeerste aan te raden.

Een mesh mask, is hetzelfde als de mesh bril. Een stalen gaas maar dan in de vorm van je gezicht.
Een half mesh mask bijvoorbeeld beschermt alleen je gezicht onder je bril. Een full mesh mask beschermt je hele hoofd.

Volgens de officiële regelgeving van de NABV moet er onder een mesh mask ten aller tijden een goede veiligheidsbril gedragen worden. Dit omdat een bb met hoge snelheid uit elkaar kan spatten op je mesh mask en door vliegen in je oog.

Wat je uiteindelijk gebruikt, is geheel aan jou!