fbpx

Airsoft speel je natuurlijk met een airsoft apparaat, let hierbij op de benaming.
Het is géén wapen, maar een apparaat. Veel noemen het ook wel de replica, ook al is het niet de officiële benaming. Om misverstanden te voorkomen, leer jezelf de correcte term “Airsoft Apparaat” of “AA” aan.

Het airsoft apparaat noem ik vanaf nu aan dan ook simpelweg AA.

In Nederland is een AA gebonden aan één type munitie namelijk:
Een 6mm, biologisch afbreekbare, BB.

Alles wat een andere maat BB kan schieten, wordt niet beschouwd als AA en valt dus niet onder het lidmaatschap van de NABV.
Het normale gewicht van een 6mm BB ligt tussen de 0.20 en 0.30 gram.
Let echter wel op dat de BB daadwerkelijk biologisch afbreekbaar is, bij sommige fabrikanten is het onduidelijk of ze biologisch afbreekbaar zijn. 

Als je net op zoek bent naar een AA, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.Er zijn verschillende typen AA’s.

De 4 meest voorkomende zijn toch wel de AEG (Automatic Electric Gun), GBB (Gas Blowback), PTW (Professional Training Weapon) en de Spring Powered (Handmatig airsoft apparaat).

Ieder type heeft zo zijn eigen voor en nadelen.

AEG (Automatic Electric Gun)

Dit is het meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke type van de 3. De AEG maakt gebruik van een accu / batterij welke ervoor zorgt dat het apparaat werkt. De AEG is een stuk onderhoud vriendelijker dan bijvoorbeeld de GBB.


AEG’s zijn over het algemeen gesproken wat goedkoper in eerste aanschaf dan een GBB, en vooral de magazijnen zijn veel goedkoper.
Tevens is een AEG vrij makkelijk te upgraden of te downgraden. Naar de gewenste snelheid bijvoorbeeld.

De nadelen van een AEG zijn dat het geluid niet echt realistisch te noemen is en dat je een vrijwel te verwaarlozen terugslag hebt.
Dit is uiteraard te compenseren door een EBB (Electric Blowback) maar deze zijn nog niet op het punt dat ze je een echte “Kick” geven.
Uiteraard zijn er fabrikanten welke een speciaal systeem hebben welke er voor zorgt dat je wel een “kick” krijgt. Zoals de Tokyo Marui Shock lijn, de KWA Electric recoil gun en het BOLT recoil shock system.

Voor het geluid wat realistischer te maken heb je ook de zogenoemde amplifiers, dit veranderd het geluid een beetje. En werkt bij de ene beter dan bij de andere.

GBB (Gas Blowback)
De Gas Blowback is een type welke wat realistischer is dan een AEG, dit komt vooral door

het geluid en de terugslag. Zo klinkt het geluid wat meer als een echt schot, dan ee

 elektromotor. En de kick wordt geproduceerd door gas wat ontsnapt in een bepaalde richting.

Dit platform kan je upgraden, maar je hebt wel enige kennis van het apparaat nodig.

De nadelen van een GBB zijn dat ze slechter gaan werken naarmate het koeler wordt buiten, de effectieve temperatuur varieert per gas type, maar over het algemeen is 15°C tot 25°C een reële waarde waarop een GBB effectief is.

Om deze reden is een GBB in Nederland, als een (begin) primary1, een minder betrouwbare keuze. Gewoonweg omdat het in Nederland vaak veel kouder is dan de 15°C.

Al met al zul je veel mensen rond zien lopen met een GBB sidearm2 vaak omdat de elekrische variant van een pistol (Automatic electric pistol) nogal de wensen na laat qua accuraatheid, realisme en kracht.
Bij de GBB sidearm beweegt de slede ook daadwerkelijk naar achter, wat voor de terugslag zorgt. Dit is uiteraard realistischer dan wanneer de slede stil blijft liggen wat bij de AEP het geval is. Je hebt ook gas powered pistols zonder blowback, deze zul je echter wat minder zien.

PTW (Professional Training Weapon)
De PTW is een apparaat dat gebruikt wordt door verschillende instanties als goedkope oplossing om te kunnen trainen met de juiste dimensies en feel van het echte werk.

Een PTW wordt dan ook zo goed mogelijk nagemaakt van het echte werk, tot in de laatste detail. De PTW wordt door sommige gezien als het ultieme airsoft apparaat, zowel in looks en feel als in prestaties.
De aanschaf prijs van een PTW ligt echter zo hoog, dat de meeste er nooit aan zullen beginnen.

Spring Powered
Deze variant wordt vooral gebruikt door sniper rifles, welke door middel van handmatig een veer te spannen een BB af kunnen schieten.
De meeste kennen deze variant van het balletjes pistool van de kermis of uit spanje.

Voor een sniper rifle is dit een goed systeem, daar waar een sniper in het echt ook niet vol automatisch schiet.
Voor een automatisch platform, is dit vanzelfsprekend een slechte optie.
Deze variant zal je buiten een sniper rifle, vrijwel niet zien. Hooguit als een sidearm om de outfit er leuker uit te laten zien.

Munitie
Voor airsoft gebruiken wij in Nederland de biologisch afbreekbare BB, 6mm in doorsnede. Er is geen enkel andere BB toegestaan dan de biologisch afbreekbare.
Let wel goed op bij bijvoorbeeld tracer BB’s, deze worden zowel in biologisch afbreekbaar als in de variant verkocht welke er na 100 jaar nog steeds ligt.

Let vooral op, alle apparaten welke een afwijkende diameter gebruiken dan 6mm zijn volgens de wet GEEN airsoft apparaat.